Guide: Köpa bostad i Spanien
Spanien har sina lagar och regler för hur ett bostadsköp ska gå till. Det är inte nödvändigtvis krångligare än de svenska – men de är annorlunda.
Här guidar vi dig som vill köpa hus eller lägenhet i Spanien. Åtta viktiga punkter från start till mål – steg för steg.
Kontakta en mäklare i Spanien.
Vägen till drömbostaden blir enkel om du anlitar rätt mäklare. Väljer du oss på Bjurfors kan vi presentera dig för massor av fina bostäder utifrån dina önskemål. Vi har goda relationer med aktörer på fastighetsmarknaden. Det gör att vi i princip har tillgång till alla bostäder som finns ute på marknaden. Det kostar inget att ta hjälp av oss. Vi tar dig hela vägen hem kostnadsfritt.
Tänk igenom din finansiering.
Det är bra om du redan innan du börjar leta bostad ser över hur köpet ska finansieras. Då kan du agera snabbt när rätt bostad dyker upp. Du kan räkna med att få låna mellan 50 och 70 procent av bostadens marknadsvärde i Spanien, i euro. Du kan också ta ett lån i Sverige, i svenska kronor. Eller också gör du både och – lånar en del i euro och en del i kronor. Vi hjälper dig komma i kontakt med en bank som hittar rätt upplägg för dig.
Gå på visning, bestäm bostad och lägg bud.
När du har hittat bostaden du vill ha, lägger du ett bud. Det här som förhandlingen med säljaren börjar. Det blir antagligen inte fråga om någon budgivning mellan flera parter, eftersom du sannolikt är ensam budgivare. Köpmäklaren rådgör gärna med dig inför att du ska lägga ditt första bud.
Anlita ett juridiskt ombud.
I Spanien har nästan alla bostadsköpare ett juridiskt ombud. Det är särskilt motiverat för dig som utländsk köpare. Det juridiska ombudet bevakar dina intressen genom hela affären. Ombudet kontrollerar fastighetsregistret, ser till att bostaden inte belastas av gamla lån eller servitut, att ägaren är den han utger sig för vara och att inga räkningar är obetalda samt utser en notarie. För att kunna registreras som ägare till en bostad i Spanien behöver du ha ett NIE-nummer – número de identificatión de extranjeros. Allt detta ingår i ombudets arvode. Det juridiska ombudet hjälper dig även att teckna abonnemang för el, gas och vatten, och även en bra hemförsäkring innan du flyttar in. Vi har många väl etablerade samarbeten och kan ge dig rekommendationer på bra juridiska ombud. En del av våra kontor har egna ombud som du kan anlita om du vill.
Undersök bostaden.
När du köper en bostad är det viktigt att du undersöker den noga innan du skriver på köpekontraktet. Vi rekommenderar dig att anlita professionell hjälp och kan förmedla kontakter med erkänt duktiga tekniska inspektörer. Bostäder säljs i befintligt skick och det är svårt att få gehör för brister som man påtalar efter att kontraktet är påskrivet. Ditt juridiska ombud kontrollerar de legala aspekterna av bostaden åt dig.
Skriv under köpekontrakt och betala handpenning.
När du är överens med säljaren skriver ni ett reservationskontrakt innan ni skriver på själva köpekontraktet – Contrato de Compraventa. Vid signering av köpekontraktet betalar du handpenningen, som brukar vara 10 procent av köpeskillingen.
Underteckna lagfart och betala resterande.
På tillträdesdagen träffas du, mäklaren, säljaren och era respektive ombud hos notarien. Nu upprättas köpebrevet - Escritura Pública de Compraventa - och du undertecknar det. Ditt juridiska ombud kan företräda dig genom en fullmakt om du inte har möjlighet att närvara själv. Du betalar resten av köpeskillingen, vanligen 90 procent, transaktionsskatter och en notarieavgift. Notarien häver de gamla lånen och handlägger registreringen av nya. Sedan överför notarien köpeskillingen till säljaren och betalar skatter, lagfarts- och hypoteksavgifter. Du får ett ägarbevis för din nya bostad.
Flytta in.
Du får tillträde när du tar över ägarskapet. Du får nycklarna när ni är hos notarien och det är bara att gå hem och njuta. Uppstår det fler frågor så finns Bjurfors där för dig. Vi har även många värdefulla kontakter som kan var till stor hjälp även efter det att du flyttat in i din nya bostad.