Hoppa till innehåll
Sälja hus – vi på Bjurfors hjälper dig med försäljningen

Sälja hus

Vi hjälper dig till bästa möjliga husaffär.

Sälja hus – det här ska du tänka på

När du funderar på att sälja ditt hus uppstår troligen en del funderingar. Är det rätt läge att sälja nu? Vad kommer jag att få för huset? Hur går processen till? För oss på Bjurfors är det viktigt att du ska känna dig trygg genom både en sälj- och köpprocess. Oavsett vad du har för frågor kan du alltid vända dig till närmsta kontor och fråga våra kunniga mäklare.

När är det bäst läge att sälja sitt hus?

En av de vanligaste frågorna inför en försäljning är vad huset är värt, vad rätt pris är – och om du som säljare kan påverka priset genom att lägga ut huset till försäljning i rätt läge? Det enkla svaret är att det inte finns en generell regel. Har du inte bråttom att sälja kan du naturligtvis avvakta om marknaden är ostabil, men precis som marknaden kan gå upp kan den också gå ner.

Det är också viktigt att komma ihåg att det går att göra bra affärer även när det generella marknadsläget anses vara sämre. Finns rätt köpare går det alltid att sälja sin bostad.

salja-hus-eldstad.jpg

Prata med en mäklare om försäljning av ditt hus

Oavsett när du bestämmer dig för att sälja är det viktigt att du har en bra dialog med din mäklare. Tillsammans sätter ni upp en plan för försäljningen med realistiska förväntningar på resultatet. Det kan ta tid att sälja ett hus, men tillsammans med en god mäklare gör du alltid en så god affär som möjligt. Därför är det viktigt att du har en mäklare du känner dig trygg med. En mäklare som kan just ditt område och som arbetar för att du ska göra en bra affär.

Mäklararvode när du ska sälja hus

I Sverige används framför allt tre typ av mäklararvoden: provision, fast arvode och arvodestrappa. Provision är den vanligaste modellen vid bostadsförsäljning i Sverige och den som enligt fastighetsmäklarlagen är standard om inget annat avtalats mellan säljare och mäklare. Mäklararvodet är en försäljningskostnad och är avdragsgill i deklarationen.

Bör jag anlita en mäklare för att sälja mitt hus?

Ur ett juridiskt perspektiv är det fullt möjligt att sälja sitt hus utan en mäklare. De nödvändiga dokumenten finns att tillgå på andra sätt. Att ta hjälp av en mäklare underlättar dock stort, och gör det ofta möjligt för dig att göra en betydligt bättre affär. Mäklare är utbildade och har kunskap om hur marknaden fungerar och reagerar i både upp- och nedgång och hjälper till i kontakten med banker. Därtill besitter mäklare stora kontaktnät och arbetar för att både köpare och säljare ska känna sig trygga och nöjda med affären.

När du ska sälja ditt hus är det viktigt att få rätt betalt. Då måste ditt hus synas där spekulanterna letar. Vi samarbetar med branschens främsta stylister och fotografer för att presentera ditt hus på bästa sätt, och vet precis var och hur ditt hus ska marknadsföras för att nå rätt köpare. Redan innan huset marknadsförs publikt matchar vi det mot vårt köparregister Boagenten där vi har många aktiva köpare som letar efter sitt drömhus. På så vis kan vi matcha rätt personer till rätt hus.

salja-hus-vaxthus-tradgard.jpg

Pantbrev vid försäljning av hus

Om du ansöker om bolån med ditt hus som säkerhet får du ett pantbrev som bevis på att inteckningen av huset beviljats. Pantbrevet är knutet till fastigheten och inte dig som ägare. Det innebär att när du säljer huset tas pantbrevet över av den nya ägaren. Kostnaden för pantbrevet är avdragsgillt när du deklarerar din husförsäljning.

Ränteskillnadsersättning vid husförsäljning

När du löser in ett räntebundet lån under bindningstiden har banken rätt att be dig betala ränteskillnadsersättning. För att räkna ut summan som ska betalas används en jämförelseränta som är baserad på dagsaktuella räntor på bostadsobligationer. Ränteskillnadsersättningen är avdragsgill i deklarationen.

Flytta säkerheten till nya bostad

Om du behåller samma bank för bolånet finns ibland möjligheten att flytta det befintliga bolånet till den nya bostaden. Istället för att lösa in det gamla lånet och sedan ta ett nytt, fortsätter du att betala på samma lån, men med den nya bostaden som säkerhet. Eftersom du inte löser in lånet behöver du inte heller betala ränteskillnadsersättningen. Det är dock inte säkert att din långivare går med på ett säkerhetsbyte. Byter du bostadstyp, till exempel från villa till lägenhet, beviljas sällan säkerhetsbytet.

Du behöver en aktuell enerigdeklaration när du ska sälja huset

En energideklaration är ett dokument som ger information om byggnadens totala energiprestanda, det vill säga hur mycket energi som går åt för att använda huset. När en köpare ska utvärdera en bostad inför ett eventuellt köp är energiprestanda en viktig faktor. En energideklaration ska alltid utföras av en oberoende, certifierad energiexpert och är giltig i tio år.

salja-hus-natur.jpg

Vinstskatt när du ska sälja huset

Om du säljer ditt hus med vinst behöver du betala vinstskatt om 22 procent. Innan du betalar vinstskatten ska du dock räkna in förbättrings- och försäljningsutgifter. Förbättringsutgifter innefattar renoveringar och ombyggnationer som har höjt bostadens värde. Om- och tillbyggen kan du alltid dra av medan renoveringar bara kan dras av om de gjorts som mest fem år innan försäljningen. Till försäljningsutgifter räknas bland annat mäklararvode och homestyling.

Köpa eller sälja – vad ska man göra först?

Att sälja huset innan du köper nytt är ofta det enklaste eftersom det frigör kapital för köpet av nästa bostad. En del banker har som krav att du ska ha sålt din bostad innan du kan få ett nytt bolån i och med att du riskerar dubbla boendekostnader om du köper först. Om banken tillåter att du köper först erbjuder de ofta även finansieringsmöjligheter, till exempel ett överbryggningslån. Prata med din bank om hur de ser på lån och finansiering innan du inleder processen att sälja ditt hus.
I vår guide kring köpa eller sälja först kan du även läsa goda råd från experter på området.

Vad är huset värt? Värdera hus med Bjurfors mäklare och få en korrekt värdeuppskattning av ditt hus.

Hur mycket är mitt hus värt?

Nyfiken på vad ditt hus är värt? Vi hjälper dig gärna med en kostnadsfri värdering av ditt hus.

Värdera mitt hus

Tips & guider

Läs mer om att sälja hus

Få lånelöfte bekvämt hemifrån soffan: Låna till bostaden genom Bjurfors samarbetspartner SEB

Förmånligt hos SEB

BOLÅN. Vi har ett nära samarbete med SEB som hjälper våra kunder att göra en väl genomtänkt bostadsaffär. Väljer du att bli bolånekund hos SEB erbjuds du som Bjurforskund rabatt på din bolåneränta. Dessutom får du andra förmåner så som kostnadsfria banktjänster under ett år och kostnadsfritt låneskydd de tre första månaderna.

Läs mer på SEB