Ordlista – bostadsaffär – A till Ö
I samband med en bostadsaffär förekommer en hel del begrepp som kanske inte alltid är så enkla att förstå sig på. Vår ordlista hjälper dig att räta ut några av dina frågetecken. Har du ytterligare frågor är du välkommen att kontakta någon av våra mäklare.
A
Amortering
Avbetalning på skuld. Amortering är det belopp du betalar av på ditt bolån, vanligtvis varje månad.
Anbud
Erbjudande om att ingå ett avtal.
Andelslägenhet
Förvärvad andel i en fastighet, som ägs av en förening. Man betalar månadsvis sin andel av föreningens kostnader.
Annuitetslån
Långfristigt lån med låg amortering i början. Summan av amortering och ränta är konstant under lånets hela löptid.
Avstyckning
Delning av fastighet genom ny fastighetsbildning.
B
Basbelopp
Begrepp från lagen om allmän försäkring. Följer årliga förändringar i prisläget.
Begagnad bostad
Bostad som någon bott i tidigare. Bjurfors förmedlar såväl begagnade, där säljaren som regel är en privatperson, som nyproducerade bostäder, där säljaren oftast är ett byggföretag.
Besiktning
Teknisk/jordabalks besiktning görs före de flesta fastighetsköp - normalt på uppdrag av köparen - för att säkerställa att han fullgjort sin undersökningsplikt. Utförs endast av godkänd besiktningsman med ansvarsförsäkring och gedigna kunskaper inom byggnation.
Boarea
Bruksarea för boutrymmen. Mätregler boarea från skatteverket
Boyta
Se boarea.
Boendekalkyl
En beräknad kostnad för att bo i huset eller lägenheten.
Bostadskarriär
Med en framgångsrik bostadskarriär kan du hela tiden flytta till en bostad som passar dig och dina behov bättre, utifrån var du är i livet. En bostadskarriär ser olika ut, beroende på vem du är och vad du vill få ut av din bostad.
Bostadsrätt
Upplåtelse av bestämd lägenhet i en fastighet. I vardagligt tal pratar man ofta om bostadsrätt som en köpt lägenhet (till skillnad från hyresrätt). När du läser om lägenheter till salu handlar det alltså om bostadsrätter som är ute till försäljning.
Bostadsrättsförening
En bostadsrättsförening (BRF) är en ekonomisk förening. Medlemmarna i föreningen innehar rättigheter på lägenheter uppförda på en fastighet de äger tillsammans.
Bostadsvärdering
Vill du veta vad din bostad är värd på aktuell marknad bokar du en kostnadsfri bostadsvärdering. Du förbinder dig inte till något.
Bottenlån
De flesta bolånegivare beviljar bolån på upp till 85 procent av bostadens värde. Det är detta lån som tidigare kallades för bottenlån, men som idag kort och gott kallas bolån.
Brygglån
Ett annat ord för överbryggningslån, som är en tillfällig finansieringsform. Lånet fungerar som en brygga mellan försäljning av ditt nuvarande boende och köp av en ny bostad. Lånet möjliggör finansiering av båda bostäderna till dess att du får din nuvarande bostad såld.
Bunden ränta
Ränta som ligger fast vid en bestämd räntesats under en given tid.
Byggnadslov
Krävs i princip för all ny- till eller ombyggnad. I plan- och byggnadslagen kallas det rivningslov, marklov och bygglov. Fås från kommunens byggnadsnämnd.
Byggnadsnämnd
Det kommunala organ som prövar frågor om bygglov och planfrågor.
D
Detaljplan
Reglerar utformningen av ett område i detalj. Karta + skriftliga planbeskrivningar.
Dolda fel
Fel i fastighet, som inte köparen vid sin noggranna undersökning kunnat upptäcka eller bör ha räknat med p.g.a. husets ålder, skick eller pris. Säljaren kan då bli ansvarig för dessa.
Driftkostnader
Kostnarder för uppvärmning, el, vatten, renhållning, sotning, samfällighet, försäkringar etc.
E
Egendom
Allt som en person kan äga och som har ett förmögenhetsvärde. Egendom delas upp i fast egendom och lös egendom.
F
Fastighet
Fast egendom som är redovisad i fastighetsregistret som självständig rättslig enhet.
Fastighetsförmedling
Fastighetsförmedling innebär att mäklaren får i uppdrag att hitta och sammanföra parterna köpare och säljare i en bostadaffär.
Fastighetsmäklare
Fastighetsmäklaryrket är sedan 1984 ett av staten reglerat yrke.
Fastighetsmäklarlag
Under sommaren 2021 trädde en ny fastighetsmäklarlag i kraft som medförde en rad förändringar. De tre mest omfattande är ökad tillsyn över branschen, registreringskrav på fastighetsmäklarföretagen samt att fastighetsmäklarföretag ska stå under tillsyn i penningtvättslagen.
Fastighetsskatt
Den 1 januari 2008 ersattes den statliga fastighetsskatten för bostäder av en kommunal fastighetsavgift. Begreppen blandas ofta ihop. Kommunal fastighetsavgift betalas för fastighet med bostäder och statlig fastighetsskatt betalas för fastighet som inte är bostäder.
Fri grund
Tomt med äganderätt.
Sommarstuga, fritidsbostad, semesterboende, sommarhus, lantställe – kärt barn har många namn. Boende avsett att användas som tillfällig bostad under semester och annan fritid. Du kan läsa mer om vad som är bra att tänka på när du vill köpa fritidshus i vår guide: Guide köpa fritidshus.
Förmedlingsuppdrag
Säljarens skriftliga uppdrag till fastighetsmäklaren att förmedla en försäljning av bostaden. Det är dock fortfarande bara säljaren som kan besluta om en försäljning skall ske.
G
Gatukostnad
Ett gemensamt och utvidgat begrepp som sedan 1982 ersätter gatubyggnadskostnad och gatumarksersättning som före 1982 betalades till kommun för mark som fordras framför tomten.
Gemensamhetsanläggning
En anläggning som är gemensam för flera fastigheter. T.ex. avlopp, uppvärmning m.m.
Gäldenär
Den skuldsatte personen (kredittagaren).
H
Handpenning
En handpenning är en transaktion som görs i samband med kontraktsskrivning, som en form av försäkran om en ömsesidig affär mellan köpare och säljare.
Homestaging
Kallas ofta även homestyling, se nedan.
Homestyling
Professionell homestyling inför en bostadsförsäljning utförst av stylister som bland annat lyfter fram bostadens bästa attribut och visar på dess användningsområden. Det hjälper potentiella köpare att se vilka möjligheter bostaden har och skapar hemkänsla visningar.
Husvärdering
Funderar du på att värdera hus? Här hittar du en enkel guide med sådant som bra att veta om du vill göra en husvärdering.
I
Inteckning
Äldre benämning på själva pantbrevet, dels själva inskrivningsförfarandet för pantbrev. För mer info, se gärna: Pantbrev och lagfart, vad kostar det?
J
Jordabalken
Lag som reglerar juridiska frågor som rör fast egendom.
K
Kedjehus
Sammankopplade småhus, oftast med garage eller förrådsbyggnad.
Kapitalkostnad
Utgiften för ränta och amortering på ett lån.
Klyvning
Delning av fastigheter till nya enheter.
Kommersiella fastigheter
Kommersiella fastigheter eller lokaler är fastigheter som används för olika typer av verksamheter, som till exempel salong, affär, kontor, shoppingcenter, restauranger, café med mera. Bjurfors Näringsliv förmedlar kommersiella fastigheter och genomför ombildningar, samt bedriver uthyrning och överlåtelse av lokaler.
Kontantinsats
Det gäller att inte blanda inte ihop handpenning med kontantinsats. Kontantinsatsen är oftast 15 till 20 procent av köpeskillingen och beräknas utifrån andra premisser.
Köpekontrakt
Köpehandling där vissa formella krav måste vara uppfyllda för att köpet ska vara giltigt och bindande mellan parterna. I den regleras också villkoren för köpet.
Köpebrev
Kvitto på slutlikviden vid fastighetsköp och innehållande vissa formella krav. På denna handling söks sedan normalt lagfart för den nya ägaren och är ett bevis för att köpet är genomfört.
L
Lagfart
Inskrivning av äganderätten i fastighetsboken. Med lagfarten följer en rad rättigheter. Här hittar du en snabb guide till vad lagfarten kostar, och en lätt modell för hur du räknar ut kostnaden för lagfarten.
Likvidavräkning
Den slutliga ekonomiska avräkningen mellan köpare och säljare. Upprättas normalt av fastighetsmäklaren på tillträdesdagen och fördelar bl.a. räntor på övertagna lån m.m.
Lånebild
Sammanställning av befintliga lån och deras villkor.
Lånelöfte
Ett lånelöfte är en fingervisning från banken om hur mycket du kan få låna, så länge förutsättningarna är desamma som vid godkänd ansökan.
Löptid
Den tid inom vilken lånet skall återbetalas.
M
Marginalskatt
Den skatt du betalar på den sista hundralappen av din inkomst.
Marknadsräntor
De räntesatser som är gällande på lånemarknaden.
Mäklare
Se fastighetsmäklare.
Mäklararvode
Mäklararvode är den ersättning du betalar till mäklaren.
N
Nyproduktion
Nyproducerade bostäder. Bjurfors Nyproduktion arbetar dedikerat med nyproducerade bostäder.
Nyttjanderätt
Arrende, hyra, upplåtelse av olika slag till person eller företag.
Näringsfastighet
Fastighet som ej är att hänföra till privatbostad.
O
Omslagsrevers
Skuldebrev som anger villkor och panter. Ligger som omslag kring pantsatt pantbrev.
Orginalskick
Skick på bostad. Ofta förknippat med behov av renovering beroende på byggår.
P
Pantbrev
Ett bevis för att inteckningen i en fastighet beviljats. Här finns en lätt guide som svarar på frågor som: Vad är pantbrev? Vad kostar pantbrev? Samt: Hur räknar du kostnaden för pantbrev?
Permanentbostad
Bostad som bebos året om.
Planlösning
Beskriver hur boytan i bostaden är fördelad. Med öppen planlösning menas ett hus eller lägenhet utan så många mellanväggar. Blandas ibland ihop med planritning eller planskiss. En planritning kan beskrivas som kartan över bostadens planlösning.
Privatbostad
Småhus, tomt eller bostadsrätt som till övervägande delen används eller avses att användas som ägarens eller närståendes permanent- eller fritidsboende.
R
Rak amortering
Lånet återbetalas i lika stora delar under hela lånetiden.
Realisationsvinst/-förlust
Den beskattningsbara vinst eller den skattereduktionsberättigade förlust som uppstår vid försäljning av fastighet eller annan bostad.
Rörlig ränta
Räntan förändras med det allmänna ränteläget.
Rådgivning
Vi som mäklare erbjuder kostnadsfri och personlig rådgivning. I en rådgivning ingår naturligtvis en värdering av din bostad, men också råd och tips för allt som rör din boenderesa.
S
Samfällighet
Sammanslutning av fastigheter för t.ex. skötsel och drift av gemensam anläggning.
Serielån
Långfristiga lån, som amorteras efter en i förväg bestämd plan. Amorteringsprocenten ökar succesivt vid varje konverteringstillfälle.
Servitut
Varaktig upplåtelse av rättighet i fastighet till förmån för en annan. Kan t.ex. gälla rätt till väg eller vatten i brunn, strand m.m.
Stamfastighet
Fastighet från vilken din tomt är avstyckad.
Stämpelskatt
Kallas vanligen lagfartskostnad. Tas även ut när ett pantbrev tas ut.
Succesionsbostad
Se även begagnad bostad. Med en succesionsbostad menas en bostad som någon har bott i tidigare, till skillnad från en nyproducerad bostad.
Succesionsmäklare
En succesionsmäklare som en mäklare som förmedlar bostäder som andra har ägt och bott i tidigare, det vill säga: bostäder som inte är nyproducerade.
Säljarrevers
Skuldförbindelse från köparen till säljaren som tecknas vid köpet.
Säljbeskrivning
Tillhandahålls av fastighetsmäklaren. Innehåller uppgifter om bostaden som mäklaren sammanställt och inhämtat bl.a. från myndigheter, banker, föreningar och säljaren.
T
Taxeringsvärde
Ligger till grund för fastighetsbeskattningen.
Tillträdesdag
Tillträdesdag är dagen då köpebrev skrivs, köparen övertar ansvaret för fastigheten och slutbetalning normalt sker.
Tomträtt
Upplåtelse av fastighet på i regel 60 år av stat eller kommun mot årlig avgift (avgäld). Avgälden regleras med vissa mellanrum, normalt var 20:e år.
Topplån
Topplån och bottenlån var tidigare vanliga begrepp vid köp av ny bostad. Du som bolånetagare kunde få lån upp till 85 procent av bostadens värde med ett så kallat bottenlån. Resterande belopp täcktes av en kontantinsats på 15 procent. Saknades pengar till hela kontantinsatsen kunde banken låna ut ytterligare 5-10 procent utöver bottenlånet. Det är detta lån som kallades för topplån.
U
Undersökningsplikt
Köparens skyldighet att noggrant undersöka varje tillgänglig del av fastighet med dess byggnader. Säljaren kan ej ställas till svars för fel som köparen borde kunnat upptäcka.
Upplupen ränta
Räntan på ett lån som avser tid fram till dagens datum.
Upplysningsskyldighet
Säljarens skyldighet att för köparen redovisa och peka på omständigheter beträffande fastigheten som en köpare har rätt att få veta före köpet.
Uppskovsavdrag
Du kan få uppskov med att betala skatten vid försäljning av din bostad.
V
Vinstskatt
Om du går plus när du säljer din bostad behöver du betala vinstskatt. Här får du hjälp med hur du beräknar vinstskatt på din bostad. Mer info kring hur du kan skjuta upp vinstskatt hittar du här.
Värdering
Vill du veta vad din bostad är värd bokar du en värdering av din bostad. Värderingen är kostnadsfri, och du förbinder dig inte till något.
Ö
Öppen visning
När mäklaren annonserar en visningstid för en bostad, är det som regel antingen en bokad visning eller en öppen visning. En öppen visning betyder att du är välkommen på visningen utan att anmäla dig i förväg.
Öresundsregionen
Region runt Malmö och Köpenhamn. Begreppet etablerades i samband med att Öresundsbron byggdes 1995-2000. Bjurfors är det ledande mäklarföretaget i den svenska delen av Öresundsregionen.
Överbryggningslån
Ett överbryggningslån, eller brygglån som det också kallas, är en tillfällig finansieringsform. Lånet fungerar som en brygga mellan försäljning av ditt nuvarande boende och köp av en ny bostad.
Överlåtelseavgift
En bostadsrättsförening kan ta ut en avgift i samband med ägarbytet. Avgiften ska täcka föreningens administration av överlåtelsen.
Guider, tips och inspiration
Läs, lär och inspireras på Bjurfors Stories. Här hittar du information och guider kring allt som har med bostäder att göra.
Läs mer på Bjurfors Stories