Köpguide vid köp av bostad
Att köpa bostad är en av de största affärerna man gör i livet. Ofta uppkommer många frågor längs vägen. Bjurfors ambition är att du som köpare ska känna dig trygg genom hela din bostadsaffär. Vi vill därför ge dig information om vad som kan vara bra att tänka på när du ska köpa villa eller bostadsrätt.
Du har också möjlighet att boka kostnadsfri rådgivning. Här erbjuds du en personlig mäklare som kan ge dig svaret på många av de frågor som du som köpare funderar över inför ett bostadsköp. Din köprådgivare finns på Bjurfors även om du köper din nya bostad av en annan fastighetsmäklare.
Fråga oss om att köpa bostad
Din personliga fastighetsmäklare ger dig svar på frågor som:
▪ Är priset rätt?
▪ Hur blir jag en bra budgivare?
▪ Hur är fastigheten, föreningen och området?
▪ Områdets prisutveckling?
▪ Vilka frågor ska jag ställa till mäklaren på en visning?
▪ Hur går köpprocessen till?
▪ Hur ska jag tänka kring förhandsvisning?
Du blir en bättre – och tryggare – köpare med en rådgivande mäklare som svarar på de frågor och funderingar som uppstår inför ett bostadsköp, som köpprocesser, budgivning och områdets utveckling.
Boka rådgivning kostnadsfritt!
Att hitta det rätta boendet är inte det enklaste, det är mycket som ska stämma. Kanske växer familjen, ni behöver fler sovrum och känner för att flytta en bit utanför stan? Eller är det livet i city som lockar med puls och närhet till restauranger, affärer och barer?
För dig som söker ny bostad blir det enklare att hitta rätt med vår söktjänst Boagenten – med snabb och intressant information om hus och lägenheter som matchar just dina specifika önskemål. Du får överblick över bostadsmarknaden och tar bekvämt i din e-post emot tips om bostäder som passar just dina behov och önskningar.
Som medlem i Boagenten ser du också bostäder på förhand, innan de har annonserats offentligt. Det lönar sig, eftersom många av vara bostäder säljs direkt via Boagenten utan att nå den publika marknaden.
Köpguide villa
Är priset rätt? Vilka skolor finns i området? Vilka rättigheter och skyldigheter har jag som köpare? Det är lätt att känna att frågorna hopar sig när du funderar på att köpa hus och börjar söka efter hus till salu. Bjurfors Köprådgivare är en tjänst som erbjuder dig en erfaren fastighetsmäklare som kan ge dig svar på många av de frågor du som köpare funderar över inför ett bostadsköp. Din personliga Köprådgivare är expert i det område där du söker bostad och är ständigt uppdaterad gällande priser, utveckling, skolor, kommunikationer och närservice.
Hur kan du förbereda dig?
När du väl har funnit ditt drömboende kan köpprocessen gå fort. Många upplever det som stressande och att man inte riktigt hinner med. Det finns dock vissa förberedelser man kan göra för att underlätta beslutet. Genom att se över din finansiering, och i förväg skaffa ett lånelöfte, vet du hur mycket du kan låna och hur mycket din bostad får kosta. Bjurfors erbjuder en rad finansiella tjänster för dig som söker ny bostad. Vi föreslår även att du gör en kostnadsfri värdering av ditt nuvarande boende så att du vet hur mycket din bostad är värd. Kontakta oss så berättar vi mer.
Visning
Bjurfors har både öppna och bokade visningar, allt för att hitta den visningsform som lämpar sig bäst för bostaden och rådande marknadssituation. Vi erbjuder även digitala visningar som ett alternativ. Finns du i vårt köparregister Boagenten får du förmånen att gå på våra förhandsvisningar och får på så sätt ett försprång i köpprocessen. Läs gärna våra bästa gå på visning-tips.
Budgivning och förhandling
En budgivning kan uppkomma då det är flera spekulanter som är intresserade av samma bostad. Många känner sig osäkra och fundersamma inför denna del i köpprocessen. Bjurfors ambition är att köpare och säljare ska känna sig trygga genom hela sin bostadsaffär och vi vill därför ge dig information om hur vår vår budgivnings- och förhandlingsprocess fungerar. Här hittar du mer information om budgivning. Här hittar du även Fastighetsmäklarinspektionens riktlinjer över det viktigaste man bör känna till inför en budgivning vid köp av bostad via fastighetsmäklare.
Kostnader som tillkommer vid köp
Pantbrevskostnad:
Pantbrev är bankens säkerhet för utlånade pengar till dig i samband med ditt husköp. I de flesta fastigheter finns det redan uttagna pantbrev/inteckningar. Dessa följer fastigheten så din bank kan alltså använda dem som säkerhet. Behöver du låna mer än det belopp som det finns pantbrev för så kostar det f.n. 2% på pantbrevsbeloppet samt en avgift om f.n. 375 kr per pantbrev.
Mer information om vad pantbrev kostar här.
Lagfartskostnad:
Stämpelskatt för lagfart eller tomträtt beräknas på köpeskillingen. Om köpeskillingen understiger taxeringsvärdet beräknas stämpelskatten på taxeringsvärdet (uppdateras 1 januari varje år). Stämpelskatt för lagfart eller tomträtt, fysisk person: 1,5 %. Stämpelskatt för lagfart eller tomträtt, juridiska personer (bolag m. fl.) 4,25 %. Till detta tillkommer en expeditionsavgift på f.n. 825 kr samt bankens avgift för lagfartsansökan.
Mer information kring kostnad för lagfart finns här.
Köparens undersökningsplikt
Enligt Jordabalkslagen har du som köpare av ett hus undersökningsplikt. Det innebär att du ansvarar för att undersöka huset för att få en uppfattning om husets skick. Detta görs via en besiktning. Den som säljer huset till dig är inte ansvarig för sådana fel som du borde ha kunnat upptäcka vid en undersökning, eller som du borde förvänta dig med hänsyn taget till husets ålder, pris, skick och användning. Det är för din egen skull viktigt att göra en så noggrann kontroll som möjligt av fastighetens skick. Både tak, skorsten, vindar, fönster, dörrar, fasader, badrum, husgrund, källare och alla svårtillgängliga utrymmen måste undersökas. Misstänker du fel eller brister någonstans måste du göra en ännu grundligare undersökning och få en professionell besiktning gjord av en besiktningsman. Läs mer om din undersökningsplikt här.
Kontrakt
Först när ett skriftligt köpeavtal är undertecknat av både säljare och köpare är försäljningen avslutad. Innan dess kan bägge parter ändra sig och några muntliga löften gäller inte. I samband med kontraktsskrivningen betalas handpenningen som i regel är 10 procent av köpeskillingen.
Du kan läsa kring skillnaden mellan handpenning och kontantinsats här.
Tillträde
Försäljningen avslutas på tillträdesdagen. Säljare, köpare och din Bjurforsmäklare träffas vanligen på ditt Bjurforskontor alternativt köparens bank där resterande del av köpeskillingen erläggs. Här får du nycklar och tillträde till din nya bostad.
Uppföljning
Även om försäljningen är avslutad så slutar inte kontakten med Bjurfors här. Vi hjälper dig gärna efter affären. Bjurfors har ett brett kontaktnät med ekonomisk och juridisk rådgivning, och vi kan även hjälpa dig att hitta bra flyttfirmor, inredare, städfirmor m.m. Du kanske vill ha en ny värdering av din bostad längre fram. Kontakta oss så berättar vi mer.
Köpguide bostadsrätt
Är priset rätt? Hur ser ekonomin ut i bostadsrättsföreningen? Vilka rättigheter och skyldigheter har jag som köpare? När du vill köpa bostadsrätt uppstår ofta en hel del funderingar. Bjurfors rådgivning är en tjänst som erbjuder dig en erfaren mäklare som kan ge dig svar på många av de frågor du som köpare funderar över inför ett bostadsköp. Din personliga Köprådgivare är expert på det område där du söker bostad och är ständigt uppdaterad gällande priser, utveckling, skolor, kommunikationer och närservice.
Boka rådgivning, den är både personlig och kostnadsfri hos våra mäklare.
Hur kan du förbereda dig?
Ofta börjar processen med att fundera, drömma och leta bland lägenheter till salu. När du väl har funnit ditt drömboende kan köpprocessen gå fort. Många upplever det som stressande och att man inte riktigt hinner med. Det finns dock vissa förberedelser man kan göra för att underlätta beslutet. Genom att se över din finansiering, och i förväg skaffa ett lånelöfte, vet du hur mycket du kan låna och hur mycket din bostad får kosta. Bjurfors erbjuder en rad finansiella tjänster för dig som söker ny bostad. Vi föreslår även att du gör en kostnadsfri värdering av ditt nuvarande boende så att du vet hur mycket din bostad är värd. Kontakta oss så berättar vi mer.
Att bo i bostadsrätt
Att köpa en bostadsrätt och bli medlem i en bostadsrättsförening betyder att du köper rätten att nyttja en bostad. En bostadsrätt kan vara en lägenhet, en villa, ett radhus eller ett kedjehus. Medlemmarna i bostadsrättsföreningen äger tillsammans hela fastigheten. Det vill säga bostäderna, alla gemensamma utrymmen, eventuella uteplatser och lokaler som butiker, kontor och garage. Ansvarsfördelningen mellan dig och bostadsrättsföreningen finns reglerad i bostadsrättsföreningens stadgar. Förenklat gäller att du ansvarar för din lägenhet medan bostadsrättsföreningen ansvarar för fastigheten.
Visning
Bjurfors har både öppna och bokade visningar, allt för att hitta den visningsform som lämpar sig bäst för bostaden och för rådande marknadssituation. Finns du i vårt köparregister Boagenten får du förmånen att gå på våra förhandsvisningar och får på så sätt ett försprång i köpprocessen.
Lästips: Checklista vid visning, de bästa råden som gör dig redo inför att gå på visning.
Budgivning och förhandling
En budgivning kan uppkomma då det är flera spekulanter som är intresserade av samma bostad. Många känner sig osäkra och fundersamma inför denna del i köpprocessen. Bjurfors ambition är att köpare och säljare ska känna sig trygga genom hela sin bostadsaffär och vi vill därför ge dig information om hur vår budgivnings- och förhandlingsprocess fungerar. Du hittar mer information om detta här: Budgivning. Här hittar du även Fastighetsmäklarinspektionens riktlinjer över det viktigaste man bör känna till inför en budgivning vid köp av bostad via fastighetsmäklare.
Kostnader som tillkommer vid köp
Vid försäljning av bostadsrätt kan föreningen ta ut en lagstadgad överlåtelseavgift som är max 2,5% av ett prisbasbelopp. Denna betalas av köpare eller säljare, detta regleras i stadgarna. I stadgarna regleras även om föreningen tar ut en administrativ avgift för pantsättningar. Denna får inte överstiga 1% av ett prisbasbelopp per lån.
Din undersökningsplikt
Som köpare till en bostadsrätt har du undersökningsplikt av lägenheten. Kortfattat kan man säga att säljaren inte ansvarar för ett fel, om det är möjligt att upptäcka. Viktigt är att i förväg klara ut vilken utrustning som ingår i köpet, till exempel tvätt- och diskmaskin. Läs gärna mer om din undersökningsplikt.
Kontrakt
Först när ett skriftligt köpeavtal är undertecknat av både säljare och köpare är försäljningen avslutad. Innan dess kan bägge parter ändra sig och några muntliga eller skriftliga löften gäller inte. I samband med kontraktsskrivningen betalas handpenningen som i regel är 10 procent av köpeskillingen.
Tillträde
Försäljningen avslutas på tillträdesdagen. Säljare, köpare och din Bjurforsmäklare träffas vanligen på ditt Bjurforskontor alternativt köparens bank där resterande del av köpeskillingen erläggs. Här får du nycklar och tillträde till din nya bostad.
Uppföljning
Även om försäljningen är avslutad så slutar inte kontakten med Bjurfors här. Vi hjälper dig gärna efter affären. Bjurfors har ett brett kontaktnät med ekonomisk och juridisk rådgivning, och vi kan även hjälpa dig att hitta bra flyttfirmor, inredare, städfirmor med mera. Du kanske vill ha en ny värdering av din bostad längre fram. Kontakta oss så berättar vi mer. Här hittar du din lokala mäklare. Varmt välkommen!
Guider och inspiration för dig som ska köpa bostad
På Bjurfors Stories hittar du artiklar, guider, kunskap och inspiration till dig som ska köpa eller sälja bostad. Få koll, oavsett var du befinner dig i bostadskarriären.