Köpa fritidshus – bra att tänka på
Att köpa sommarstuga ska vara ett lustfyllt och spännande steg i livet. Vår guide hjälper dig att göra processen precis så smidig och säker som den ska vara.
Köpa fritidshus
Oavsett om du längtar efter att köpa en stuga i skogen, ett sommarställe på landet eller ett torp vid havet, så finns det ett antal aspekter att ta hänsyn till. Våra erfarna mäklare på Bjurfors har full koll på processen, och du är alltid välkommen att ta kontakt med din lokala mäklare för att prata bostadsdrömmar.
Vad är viktigt för just dig vid köp av sommarstuga? Börja med att ställa dig själv följande frågor:
-
En ledig dag – ligger du helst i hängmattan, eller är du mer av en ”fixare”?
-
Lagar du helst en middag för två eller bjuder du gärna och ofta in familj och vänner?
-
Finns det en dröm om att kunna flytta till din sommarstuga permanent
-
Vill du kunna nyttja din fritidsbostad året runt?
-
Gillar du lugn och ro, eller får grannen gärna komma och knacka på?
Köpa fritidshus? Här hittar du fritidshus till salu.
Underhållsfritt fritidshus eller renoveringsobjekt?
Det är klart att vi lockas av att köpa något som ser trevligt ut, kanske har bostaden den där kakelugnen som du alltid drömt om, eller trädäcket där du redan har visualiserat hur du ska inreda med soffor, hängmattor och kaktusar. Ett värdefullt tips är att inte stirra sig blind på det estetiska. Är du en händig person, som lagar, bygger och renoverar med glädje – så är kanske vissa skavanker inte ett hinder. Men, om du förväntar dig att åka till din semesterbostad och lyfta så få fingrar som möjligt så krävs en grundligare check.
Vissa överraskningar kan man vara utan. Det är viktigt att besikta fritidsbostaden innan man köper eller säljer. Att eventuella fel kommer i dagen är till nytta för både köpare och säljare.
Checklista vid köp av fritidshus:
- Taket – ett tätt tak är en förutsättning för att det inte ska finnas obehagliga överraskningar.
- Väggar – om fasaden är av trä så kontrollera ändträet för röta. Väggar av puts eller reveterat ska vara hela och sprickfria.
- El – när är elinstallationen gjord, inom vilken framtid kan en ominstallation eventuellt behövas?
- Vatten/Avlopp – har bostaden kommunalt eller eget avlopp?
- Fuktskador – leta efter synliga tecken och missfärgningar på tapeter och tak.
- Finns besiktningsprotokoll? Läs i så fall igenom detta noga.
Tänk på att du som köpare har undersökningsplikt.
Sovplatser i semesterbostaden
En vanlig miss vid köp av sommarhus är att man inte har kalkylerat för alla som gärna kommer och hälsar på. Rekommendationen är därför att du ägnar detta en extra tanke – ”vill vi ha övernattningsgäster eller inte?” Om fallet är ja, se då över möjligheterna att nyttja höjden i rummen med våningssängar eller om det finns en vind, friggebod eller dylikt som går att fixa i ordning till några extra sovplatser.
Fritidshus för åretruntboende
Tror du att du på sikt kommer att vilja bo i ditt fritidshus året runt? Fråga din mäklare om standarden på fritidshuset – är det vinterbonat? Vilka möjligheter finns det idag för ett permanentboende i fritidsbostaden? Om inte fritidshuset redan är toppskick och redo för åretruntboende är det inte nödvändigtvis ett hinder. Det kanske lätt kan förvandlas till dina drömmars hem, för alla årstider. Men ha då i åtanke att du högst troligt kommer vilja bygga ut, eller bygga om, och att du redan nu undersöker möjligheterna för det. Glöm inte att du måste anmäla till kommunen om du tänker använda huset som permanentbostad.
Fritidshus på landet eller närhet till civilisationen
Vischan eller nära stan, det är frågan. Är du okej med att bunkra upp med mat för en veckas förtäring på väg ut till lantstället, eller vill du kunna ta cykeln till affären när mjölken tagit slut? Svaret på denna fråga ger dig svaret på hur mycket ”off road” ditt sommarställe ska ligga.
Fritidshus och bygglov – vad gäller?
Principen är densamma som för ett vanligt hus – du lämnar in handlingarna hos stadsbyggnadskontoret i den kommun där huset ska byggas.
Sälja fritidshus
Om du önskar sälja ditt fritidshus hjälper våra mäklare dig gärna med en kostnadsfri värdering och rådgivning kring din kommande försäljning.
Fritidshus kontra villa – vad säger Boverket?
Det finns framför allt två skillnader mellan villa och fritidshus enligt Boverkets regelverk och det är:
- Fritidshus omfattas inte av Boverkets energikrav vilket ger större frihet att ha stora glasytor samt välja det uppvärmningssätt man själv önskar.
- Fritidshus har färre regler om invändig utformning.
Vilket som passar dig bäst beror på din situation och ditt behov. Våra proaktiva mäklare har kunskapen och erfarenheten som hjälper dig att göra en riktigt bra fritidsbostadsaffär – kontakta oss gärna för rådgivning.