-
Köpa
Köpa -
Sälja
Sälja - Hitta bostad
- Skapa bevakning
- Hitta mäklare
Ståtlig paradvåning i anrik fastighet anno 1912.
Vasastan, Stockholm
*inkl värme, VA.
**Lägenhetsregistret
Kontakta mäklaren för mer information gällande budgivningen.
Paradvåning med stora och ljusa salonger i fil inramade av tidlösa detaljer som fiskbensparketter, pardörrar, eldstäder, stuckaturer, väggkasseter mm.
De stora paradsalongerna ligger i fil, högt över gatan. Jugendstilens ljusa och lätta elegans uppfyller de stora rumsvolymerna. Fiskbensparketterna med fris sveper ut under det höga taket med sparsmakade stuckaturer och takrosetter. Breda fönsterpartier med spröjsade överfönster öppnar för massivt ljus och utsikt ner över folkliv och grönska. Tidsperiodens ofta asymmetriska planlösningar märks i två av salongernas närmast ovala ytor samt de ständigt nya och överraskande ytor som öppnar sig bakom våningens många vinklar och vrår.
Den ljusa våningen från 1912 är om 166 kvm och har med hedern i behåll klarat sig undan decennier av daterad renoveringsiver. Redan i den ståtliga entréhallen reser sig de höga väggkassetterna omkring den stiltroget pampiga öppna spisen innan fiskbensparketten försvinner vidare in i våningens stora djup. Mot gatan ligger tre stora och tidlöst vackra jugendsalonger i fil och via tre inre hallar vänder två sovrum och köket sina fönsterpartier in mot innergårdens grönska. I bevarat eller återskapat skick finns detaljer som dubbla spegeldörrar, originalbeslag, spröjsade fönsterpartier, väggkassetter, fiskbensparketter, dörrtrycken i original, takstuckaturer, takrosetter, detaljskurna listverk, djupa dörrfoder med speglar, kakelugn, dekormålade innerfönster, takhöga serveringsskåp, balkong med smidesräcken, klädkammare mm. Badrummen och köket kan behöva lite extra kärlek men förutsättningarna för en ljus och vacker bostad med fin balans mellan samtid och dåtid är givna. Den välkända hörnfastigheten i jugendstil med inslag av nationalromantik brukar beskrivas som porten till Birkastaden. Lutar du dig ut genom salongernas fönster reser sig Norra tornen några hundra meter uppför gatan och nedanför syns fastighetens trekantiga förträdgård med lövträd framför den diagonala fasaden, sällsynt i denna del av staden. Förträdgården ger ett grönskande skydd, distans till förbipasserande trafik samt ett fritt läge som får ljuset att forsa in under större delen av dygnet. Huset ritades av arkitekt Hjalmar Westerlund, som under denna tid var en av stadens stora namn med ett 40-tal pampiga fastigheter på cv:t. En del av fasadens tegel var skojigt nog överbliven från när Stockholms stadion hade byggts, ett par år tidigare. Det centrala läget i Vasastan kräver troligen ingen djupare förklaring. Föreningen är nybildad och har en välarbetad ekonomisk plan. Tre uthyrda lokaler i markplan bidrar till stort kassaflöde, dessutom planeras de stora vindsutrymmena att säljas vilket kommer att inbringa ansenliga medel till amortering och därmed ge lägre medlemsavgifter. Marken innehas med äganderätt.
Entréhall: Höga, dekormålade spegeldörrar leder in i den stora entréhallen. Taket reser sig högt över fiskbensparketten och på väggarna finns detaljskurna kassetter med höga fotlister. Från vänster faller ljuset in från dubbla balkongdörrar i glas med utgång till våningens balkong över innergården. En vinterkväll möts gästerna av glöggdoft och sprakande björkved. Den maffiga eldstaden är i vitputs på ett granitfundament. Under denna tidsperiod var en öppen spis i entréhallen nästan obligatorisk, med inspiration från de stora godsens stenhallar.
Gäst-WC: Bakom en av våningens vackra spegeldörrar, med dekormålning och trycken i mässing och svart bakelit, finns ett badrum. Här finns wc och handfat.
Inre hall: En pampig dörröppning, flankerad av kassetternas höga listverk, leder in till en inre hall, fiskbensparketten följer med in. Över öppningen finns spröjsade överfönster med råglas. I hallen finns en traditionell hatthylla och väggkassetterna kommer igen.
Matsal: Pardörrar med speglar och djupa dörrfoder leder in till våningens magnifika och mycket stora matsal, placerad i byggnadens utstickande hörn. Detta är den första av tre salonger i fil ner över Torsgatan. Jugendstilens ljusa och lätta elegans svävar över fiskbensparketten i det sjukantiga rummet. Tankarna går till en liten festsal. Härinne har det firats i generationer under kristallkronorna. Två stora, spröjsade fönsterpartier ger massivt ljus från två håll, samt hög utsikt ner över den lilla förträdgårdens grönska och korsningen, samt Torsgatans vackra jugendbyggnader. Även härinne finns det höga fotlister och höga väggkassetter. I taket sitter sparsmakad stuckatur med jugendmotiv i hörnen samt en nätt takrosett över rummets mitt.
Sällskapsyta: En bred och djup dörröppning med speglar leder in till nästa salong i fil. Skjutdörrar med speglar delar av och fiskbensparketten med fris följer med in. Även de stora sällskapsytorna har två höga fönsterpartier i djupa nischer. Rummet är närmast ovalt, vilket bidrar till den harmoniska och mjuka atmosfären. Här finns låga bröstpaneler med speglar och detaljer som stuckaturer, spegeldörrar och höga fotlister kommer igen. Det stora rummet har en imponerande ljus och härlig rumsvolym för allt från festmingel till vardagsliv. Två dörrar i original leder ut till den inre hallen, respektive serveringsgången.
Sovrum: I fil ligger ett stort sov- eller arbetsrum med slipat plankgolv och i övrigt samma ståtliga detaljer som i de övriga salongerna. Bakom en spegeldörr finns en klädkammare.
Inre hall: En dörr leder ut till den bevarade serveringsgången med stiltrogna spegelskåp och avlastningsyta. En dörr med säkerhetsgaller leder ut till trappan ner till gården. I hallen finns även en klädkammare.
Badrum: Bakom en spegeldörr finns ett badrum med grå klinker och vitt kakel. Här finns wc, handfat, tvättmaskin och dusch bakom glasdörrar.
Sovrum: Ett par steg från badrummet ligger ett ljust och öppet sovrum med ett stort och vackert fönsterparti mot innergårdens grönska. En höstkväll kan brasan spraka i den stilrena hörnkakelugnen med luckor i mässing. Överfönstren är spröjsade och beslagen är stiltrogna. Rummet har slipat plankgolv och sparsmakad stuckatur. Atmosfären känns privat och harmonisk.
Kök: I en inre passage bort mot den andra inre hallen – det är inte helt lätt att orientera sig – reser sig de gamla serveringsskåpen takhögt. Stiltroget dekormålade innerfönster ger indirekt ljus inifrån köket. Även det har höga serveringsskåp i traditionell stil med speglar. Ett stort fönsterparti ger fint ljus och utsikt över innergården och under de vackra innerfönstren finns plats för köksbord. Köket har integrerade vitvaror, arbetsyta i ek med vitkaklade stänkskydd samt gasspis.
Sovrum: Den gamla jungfrukammaren är bevarad bakom en spegeldörr. Det har slipat plankgolv och stiltroget fönsterparti ut mot våningens balkong mot innergården.
Kakelugnen 7
*Lägenhetsregistret
inkl värme, VA.
Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning baseras på föreningens skulder/lån minus föreningens räntebärande tillgångar och likvida medel. Beräkningen är gjord och baseras enbart på den ekonomiska planen. För mer information kontakta ansvarig fastighetsmäklare.
*Betalas av köpare
Föreningen är nybildad med sitt första verksamhetsår och har en välarbetad ekonomisk plan.
Marken innehas med äganderätt och vid föreningens övertagande återstod två hyresrätter varav en är såld under hösten 2024. Dessa betingar ett stort dolt kapital i föreningens räkenskaper.
Föreningen har även tre uthyrda lokaler i markplan som bidrar till stort kassaflöde.
Vinden planeras för försäljning med planer om en ordentlig amortering av föreningen lån samt efterföljande sänkning av årsavgifterna. Föreningen en solid ekonomisk plan för framtiden.
Hyreslokalerna (3 st) om 478 kvm ger goda årliga hyresintäkter om 1.154.928:- samt hyresintäkter hyresbostäder om 198.024:-.
Underhåll på fastigheten har skett löpande över åren. Fastighetens rör och elstammar byttes för 25 år sedan. De renoveringar som planeras är fönster och fönsterdörrar, byte av takplåt samt komplettering med fog i tegelfasad. Tidplan är inte satt.
I fastigheten finns flertalet eldstäder. Det råder f.n. eldningsförbud men styrelsens avsikt är att åtgärder ska vidtas så att detta förbud hävs.
Boendeparkering.
I vidsträckta Vasastan ryms Birkastan, områdena Röda bergen, Atlas, Sabbatsberg och Sibirien, ett öknamn från 1800-talet när området låg i stadens ytterkant. Nu växer området ytterligare i och med byggnationen av Norra stationsområdet som beräknas vara färdigt år 2025.
Stadsdelen började växa fram under senare delen av 1800-talet, innan dess präglades området av landsbygd. Kvarteren låg i Vasagatans förlängning och fick därför namnet Vasastan 1926. Stockholms Stadsbibliotek invigdes i mars 1928. Vasaparken är stadsdelens finaste och mest populära grönområde. August Strindberg tillbringade sina första år i livet i Vasastan och Astrid Lindgren bodde i Vasastan under 70 år, främst i lägenheten på Dalagatan med utsikt över Vasaparken.
En populär del av Vasastan är Birkastan med sina gemytliga kvarter mellan S:t Eriksgatan, Karlbergsvägen, Norrbackagatan, Norra station och Rörstrandsgatan.
I Vasastan finns förutom de stora butikskedjorna också många trevliga småbutiker med olika karaktär och specialiteter. Här finns också gott om kaféer, kvarterskrogar och restauranger. I övrigt finns här all tänkbar service med vårdcentraler, Odenplans läkarhus, bvc, närakut och specialistvård. Här finns också många förskolor, skolor och gymnasium med olika inriktning i både kommunal och privat regi.
Inom stadsdelen finns flera busslinjer och nyöppnade Citybanan som är en gemensam station för både tunnelbana och pendeltåg vid Odenplan. Flygbussarna stannar vid S:t Eriksplan.
Köpa, sälja eller värdera bostad i Vasastan? Kontakta våra mäklare i Vasastan! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.
Kontakta mäklaren om du behöver hjälp att ta fram en boendekalkyl.
När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.